Odlingsråd

Man slutar aldrig lära sig saker när man odlar och vi testar oss alla fram hela tiden och utvecklar och förfinar idéer och strategier. I föreningen är vi allt från nybörjare som just startat sin resa, till erfarna odlare som har varit med i odlingslotternas alla stormar. Nedan delar vi några strategier, erfarenheter och resurser som medlemmar samlat i sin verktygslåda genom odlingsåren. Har du fler tips eller frågor så går det såklart alltid bra att låna föreningens kollektiva hjärna i medlemmarnas facebook-grupp.

Angrepp av klövvilt

Särskilt under vintertid brukar odlingslotterna besökas av klövvilt som letar mat i området. Det brukar börja med rådjur tidigt på hösten men även älg är vanliga gäster under de mörka vinternätterna. Det gäller att täcka sin sena vinterskörd som grönkål, purjolök osv. mycket väl.

Svarthuvad snigel

En ny invasiv art, den svarthuvade snigeln, har siktats på ett fåtal platser i Sverige. Än så länge har arten inte hittats på vårt odlingsområde eller i centrala Kungsbacka, men ett fynd har rapporterats på en plats i Onsala 2023. Vi ber alla kolla igenom jord och växter som tas in i området lite extra noga, för att motverka spridning av den invasiva snigeln till området. Naturvårdsverket ber alla att rapportera fynd av svarthuvad snigel till Artportalen via invasivaarter.nu. Informera även gärna styrelsen och andra medlemmar om du skulle stöta på den svarthuvade snigeln.

Förankring av växthus m.m.

Området ligger särskilt exponerat för väder och vind och det är bra att hålla utkik på väderprognosen och göra en extra kontroll innan eventuellt stormväder att allt är väl förankrat på din odlingslott. Stäng även dörrar och fönster till växthus väl. Planerar du att bygga växthus på din lott är det bra att anpassa bygget för att klara hårda vindbyar och helst välja ett växthus som klarar flera säsonger. Även stora mängder snö har vissa år kunnat orsaka skador. En tillräcklig lutning på taket och eventuellt extra stöd under taket med t.ex. en extra stolpe under vintern kan då skydda ditt växthus från att skadas.

Angrepp av snigel

Mördarsnigeln är kanske det mest hatade skadedjuret på våra odlingslotter. Vi fick ett bra tips från Birgitta under sommaren 2024. Man kan tillverka sina egna snigelfällor med en jästblandning som bete. Många känner till de klassiska ölfällorna mot sniglar, men jästblandningen är billigare och fungerar lika bra eftersom sniglarna främst lockas av jäst i ölen. Blanda 1 l vatten, 1.5dl mjöl, ett par matskedar socker och ca. ¼ paket jäst (torrjäst funkar också). Låt blandningen stå inomhus över natten så att det börjar jäsa, och placera sedan ut i snigelfällor nästa dag.

Odla i lerjord

Vi har en del tung och kompakt lerjord på området. För att få en bra jord att odla i gäller det att framförallt under de första åren på lotten tillföra mycket organiskt material. Bäst blandas materialet in under höst/vinter. Du kan också välja att odla på höjden i pallkrage. Lerjorden har dock även sina fördelar: att odla i jord som består av ett översta lager mullrik lerjord (+/-40cm) ovanpå ett lager med lerjord är en lyx. Växter med djupa rötter får då jämnare tillgång till vatten och mineraler även under perioder då det är varmt och torrt.

<-Tillbaka till föreningsinformation